• 100% gratis en vrijblijvend
  • 20+ aangesloten aanbieders
  • op basis van 132 reviews
  • 100% gratis en vrijblijvend
Klantenservice
Neem contact op

Zit je vast met je aanvraag en heb je liever persoonlijk advies?

Rente Zakelijk Krediet

Als je een zakelijk krediet of een zakelijke lening wilt aanvragen, komen er ongetwijfeld kosten bij kijken. Rente behoort tot de grootste kostenpost van een zakelijke financiering. Als je een zakelijk krediet of zakelijke lening wilt aanvragen, krijg je hier altijd mee te maken. Finney legt je graag uit hoe rente wordt berekend, en waar verstrekkers rekening mee houden. Rentekosten verschillen per kredietverstrekker. Iedere kredietverstrekker let op verschillende zaken. Welke zaken dat zijn, lees je hieronder.

Rente zakelijk krediet

Het risico dat een aanbieder loopt bij het verstrekken van een lening, wordt gedekt met het rentepercentage dat jij moet betalen. De rente van een zakelijk krediet zal behoorlijk uiteenlopen bij verschillende aanbieders. Iedere aanbieder beschikt namelijk over andere voorwaarden. Met een zakelijk krediet kun je een bedrag opnemen tot een bepaald kredietlimiet. Je betaalt bij een zakelijk krediet alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen. Hoeveel het rentepercentage bedraagt, spreek je vooraf af met de verstrekker.

Het rentepercentage wordt aan de hand van verschillende factoren bepaald. Aan de hand van deze verschillende factoren, wordt het risico in het betaalgedrag van een onderneming bepaald. Op basis van het ingeschatte risico, wordt de rente bepaald. De rente van een zakelijk krediet bestaat uit een basisrente en opslagen.

De basisrente omvat de kosten van het inkopen van geld. Basisrente wordt ook wel marktrente genoemd. De opslag bovenop de marktrente is afhankelijk van het risicoprofiel en de waarde van het onderpand. Ook worden in de meeste gevallen gegevens over de omzet, winst of een BKR-registratie bekeken. Vaak wordt gevraagd naar jaarcijfers of BKR-registraties, om er zeker van te zijn dat jij het krediet kan terugbetalen.

Ook belangrijk bij het berekenen van de rente, is de keuze tussen een variabele rente of een vaste rente. De meest gebruikelijke rente van een zakelijke lening of zakelijk krediet is een vaste rente.

Vaste rente zakelijk krediet

Een vast rentepercentage houdt in dat de rente gedurende de looptijd niet verandert. Het rentetarief voor de gehele looptijd van de lening wordt vooraf afgesproken. Zo kun je eenvoudig berekenen welke rentekosten je maandelijks zult hebben. Afhankelijk van de aanbieder, heb je de mogelijkheid om de rentelooptijd af te laten wijken van de kredietlooptijd. Zo kun je de rentelooptijd bijvoorbeeld op 5 jaar zetten, terwijl de looptijd van het krediet 10 jaar is.

Variabele rente zakelijk krediet

Een variabele rente is gedurende de looptijd van het krediet wisselend. De rente is namelijk afhankelijk van een referentierente. Dit betekent dat het rentepercentage gebaseerd is op de ontwikkelingen van de geld- en kapitaalmarkt. In de eerste maand kan het rentepercentage daardoor 6% zijn, en in de 4e maand van de looptijd 7%. Een mogelijk voordeel van een variabele rente is de referentierente. Als de referentierente daalt, dan wordt het krediet goedkoper. Een nadeel van een variabel rentetarief is dat de rentekosten dus variëren. Dit maakt het lastiger om in te schatten hoeveel je maandelijks aan rente kwijt bent. Op het moment dat de referentierente stijgt, zullen ook de rentekosten stijgen. Houdt er dus rekening mee dat op het moment dat de referentierente stijgt, je kosten van een zakelijk krediet ook zullen stijgen.

Hoe wordt de hoogte van de rente bepaald?

Hoe bepalen aanbieders de hoogte van de rente? De hoogte van het rentepercentage wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren. Het meest belangrijke onderdeel is het risico dat de verstrekker loopt om jou een lening te verstrekken. Welke punten nog meer meespelen in het bepalen van de rente, lees je hieronder.

Risicofactor

Een risicofactor wordt bepaald aan de hand van vragen over het financieringsdoel, de financiële situatie, de risicobereidheid en de kennis en ervaring. Kredietverstrekkers willen namelijk weten hoeveel risico zij lopen op jouw betaalgedrag. Het opstellen van een risicoprofiel draagt bij aan de indicatie van het verwachte rendement.

Marktrente en een zakelijk krediet

De marktrente is de rente die overeenkomt met de gemiddelde rente van vergelijkbare bedrijfskredieten. Het gaat om de gemiddelde rentetarieven die op een bepaald moment gelden op de kapitaal- en de geldmarkt. De markt van de kortlopende leningen, met een maximale looptijd van 2 jaar, valt onder de geldmarkt. Zakelijke leningen die langer lopen dan 2 jaar, behoren tot de kapitaalmarkt. De basisrente voor een zakelijk krediet wordt bepaald aan de hand van de actuele marktrente.

Onderpand voor een zakelijk krediet

Een onderpand dient vaak als borgstelling. Dit biedt zekerheid voor de aanbieder. Een onderpand is in de meeste gevallen een bedrijfspand, een machine of een voorraad. Als je niet in staat bent te voldoen aan de betalingsverplichtingen, dan lever je het onderpand in. Als je dus niet het krediet kunt afbetalen, kan de verstrekker aanspraak maken op het onderpand. Door het aanbieden van een onderpand, kun je het rentepercentage van een zakelijk krediet wat lager krijgen. Een borgstelling leidt namelijk tot een lager risico voor de aanbieder.

Aanvullende aspecten

Kom je als ondernemer in aanmerking voor een zakelijk krediet, dan wordt er niet alleen naar financiële gezondheid en onderpand gekeken. Behalve deze aspecten, wordt er vooral gekeken naar je gehele situatie. Daarnaast is het rentepercentage van een zakelijk krediet altijd afhankelijk van de looptijd die je kiest en het bedrag dat je leent. Een langere looptijd kan leiden tot een hogere rente. Hetzelfde geldt voor de hoogte van het leenbedrag. Hoe hoger het leenbedrag, hoe hoger de rente zal zijn.

Finney en een zakelijk krediet

Een zakelijk krediet of zakelijke lening aanvragen? Als ondernemer wil je wellicht meer financiële ruimte door zakelijk te lenen. Zakelijk lenen doe je zoal voor de uitbreiding van je bedrijf, het investeren in materialen of het aannemen van personeel. Als je een bedrijfslening aanvraagt, krijg je altijd te maken met rente. Bij een zakelijk krediet betaal je rentekosten alleen over het opgenomen bedrag. Let bij het aanvragen vooral op de financieringsmogelijkheden die het beste bij jouw onderneming past. Ondernemers kunnen bij Finney terecht voor het indienen van een aanvraag. Aan de hand van jouw situatie, wensen en doelen zoek je samen met Finney naar de best passende bedrijfsfinanciering voor jou!