• 100% gratis en vrijblijvend
  • Meerdere verstrekkers aangesloten
  • Aanvragen in simpele stappen
  • 100% gratis en vrijblijvend
Klantenservice
Neem contact op

Zit je vast met je aanvraag en heb je liever persoonlijk advies?

  • info@finney.nl
  • Finney B.V.
    Oelerweg 28
    7555 GS, Hengelo
    KVK: 86468618
Home Factoring: vergelijk en beslis Factoringmaatschappij

Factoringmaatschappij

Factoring kan uitkomst bieden als je direct op zoek bent naar liquide middelen. Een factoringmaatschappij zal je daarbij helpen. Wat is een factoringbedrijf? Hoe gaat een factoringmaatschappij te werk? En wanneer heb je een factoringmaatschappij nodig? Finney legt je dit uit.

Wat is een factoringmaatschappij?

Een factormaatschappij is een bedrijf die jouw facturen of debiteurenbeheer overneemt. Factoring is een financieringsvorm waarbij je geen schulden oploopt. Factoring wordt vaak ingeschakeld door zzp’ers en mkb’s. Je verkoopt je facturen aan een extern bedrijf, waardoor je niet hoeft te wachten een betaaltermijn van je debiteuren. Het inschakelen van een factoringbedrijf kan voor iedere ondernemer handig zijn; zzp’ers, mkb’s, groeiende bedrijven en ook grote bedrijven. Met factoring worden je facturen direct betaald waardoor je snel liquide middelen beschikbaar hebt. Ook kun je het gehele debiteurenbeheer uit handen geven zodat je hier geen omkijken meer naar hebt.

Soorten factoring

Er zijn 3 verschillende vormen factoring die aangeboden kunnen worden door een factormaatschappij: traditionele factoring, American factoring en reverse factoring.

Traditionele factoring:

Bij traditionele factoring worden je facturen voorgefinancierd. Hiervan krijg je in de meeste gevallen een percentage van 70% tot 90% van het factuurbedrag direct uitbetaald. Voor het resterende bedrag moet je wachten tot de klant de factuur betaald heeft. Dit wordt bevoorschotting genoemd. Bij traditionele factoring geef je de gehele debiteurenportefeuille uit handen aan de factoringmaatschappij. Het debiteurenrisico wordt ook overgedragen aan de factoringmaatschappij. Dit betekent ook dat je hiermee een langlopend contract tekent. Het nadeel van traditionele factoring is dat je vaak aan veel voorwaarden moet voldoen. Zo moet de onderneming een aantal jaar bestaan en kan er gevraagd worden om een minimum omzet.

American factoring:

American factoring houdt in dat je een factuur per stuk verkoopt aan een factoringmaatschappij. Het is dus een flexibele vorm van factoring. Je hoeft niet je gehele debiteurenportefeuille over te dragen aan een factoringmaatschappij. Omdat deze vorm zo flexibel is, komt deze vorm het meest voor. Met name voor mkb’ers en zzp’ers is American factoring zeer geschikt. Je zit niet aan een contract vast, en het volledige factuurbedrag wordt in één keer overgemaakt. Ook is er geen vereiste omzet. Een nadeel van deze vorm is dat de kosten een stuk hoger liggen dan bij traditionele factoring omdat je betaalt voor flexibiliteit.

Reverse factoring

Reverse factoring is de minst bekende vorm van factoring. Bij reverse factoring wordt er gekeken naar de financiële gezondheid van de klant. De debiteur initieert de financieringsoplossing zodat de afnemer langer de tijd heeft om de factuur te betalen. Als ondernemer loop je hierdoor minder risico op wanbetaling. Bij deze factorvorm worden alleen goedgekeurde facturen betaald. Een groot voordeel van goedgekeurde facturen is dat de kosten hierdoor vrij laag zijn. Je ontvangt direct 100% van het factuurbedrag en je loopt zelf geen kredietrisico. Een nadeel van reverse factoring is dat de kredietwaardigheid van je onderneming wordt gecontroleerd.

Waarom een factoringmaatschappij inschakelen?

Het inschakelen van een factoringmaatschappij kan je een hoop tijd en financiële ruimte geven. Zo voorkom je cashflow problemen en risico’s op wanbetaling. Factoringmaatschappijen worden voor verschillende reden ingeschakeld. Redenen voor factoring kunnen zijn:

Er zijn dus verschillende reden waarom je een factoringmaatschappij in kunt schakelen. Overweeg je een zakelijke financiering als factoring? Laat dan je facturen lopen via een factormaatschappij.

Voordelen en nadelen van een factoringmaatschappij

Een factormaatschappij heeft verschillende belangen voor de onderneming waaraan zij de financiering verstrekt. Voor mkb’ers biedt een factoringmaatschappij de volgende voordelen:

Net als bij andere zakelijke financieringen zijn er ook nadelen van een factoringmaatschappij:

Houdt er rekening mee dat per factoringmaatschappij de voorwaarden verschillen. Het is daarom belangrijk om factoringmaatschappijen te vergelijken.

Factoringmaatschappijen vergelijken

Als je gebruik wilt maken van factoring, is het belangrijk om factormaatschappijen met elkaar te vergelijken. Zo hanteert de ene maatschappij andere voorwaarden dan de andere. Het is daarom belangrijk om de mogelijkheden te bekijken. Elk bedrijf is uniek, dus ook de wensen en doelen van een bedrijf.

Hoe werkt factoring?

Opties bekijken en een aanvraag starten, gaat tegenwoordig heel snel. Met behulp van Finney is jouw factoringaanvraag snel en gemakkelijk aangevraagd en geregeld.

Stap 1: Vul je gegevens in

Geef het aantal debiteuren aan en het gemiddelde factuurbedrag. Vul ook je je e-mailadres in en het KvK-nummer.

 Stap 2: Ontvang de offertes

Op basis van de ingevulde gegevens worden er binnen 24 uur voorstellen van verschillende verstrekkers aangeboden. Samen met Finney vul je al deze gegevens in bij de online aanvraag. Met deze gegevens wordt jouw aanvraag door de geldverstrekkers beoordeeld. Je ontvangt van hen voorstellen om je gewenste financiering rond te krijgen.

Stap 3: Kies en start

Vergelijk de voorstellen van onze partners en kies het beste aanbod.