• 100% gratis en vrijblijvend
  • 20+ aangesloten aanbieders
  • op basis van 132 reviews
  • 100% gratis en vrijblijvend
Klantenservice
Neem contact op

Zit je vast met je aanvraag en heb je liever persoonlijk advies?

Home Zakelijk krediet

Zakelijk krediet

Als je extra financiële ruimte nodig hebt in je bedrijf, kun je kiezen voor een zakelijk krediet. Of je het nou nodig hebt voor een betalingsachterstand of het bekostigen van voorraden, Finney helpt jou met een zakelijk krediet zonder moeilijkheden.

Wat is een zakelijk krediet?

Een zakelijk krediet is vrij flexibel in vergelijking met een zakelijke lening. Je kunt als ondernemer tot een vast kredietlimiet geld opnemen op elk moment dat je het nodig hebt. Logischerwijs is dit een maximaal op te nemen bedrag. Om de kosten van je zakelijke krediet te verlagen is het mogelijk om maandelijks meer af te lossen dan noodzakelijk. Rente die je terugbetaalt, betaal je alleen over het opgenomen bedrag.

Een zakelijk krediet aanvragen

Het aanvragen van je zakelijke krediet kan met verschillende doelen komen. Ondernemers die tijdelijk behoefte hebben aan extra zakelijk geld kunnen hiervoor kiezen. In bijna alle gevallen kun je een zakelijk krediet aanvragen. Een zakelijk krediet is vooral geschikt voor grote, eenmalige uitgaven. In tegenstelling tot een zakelijke lening kan de ondernemer zelf bepalen hoe veel en op welk moment hij geld opneemt. Ook afgelost geld kan opnieuw opgenomen worden. Dit biedt veel flexibiliteit voor de ondernemer. Er zijn allerlei redenen en doelen voor het aanvragen van een flexibel krediet.

Niet genoeg geld beschikbaar

Op het moment dat je niet in staat bent op lopende zaken te financieren kun je een zakelijk krediet gebruiken. Het is belangrijk om als bedrijf genoeg geld beschikbaar te hebben. Een zakelijk krediet kan uitkomst bieden om problemen en tegenvallers te voorkomen.

Aanschaf of onderhoud machines

Machines zijn er voor allerlei verschillende doeleinden. Het onderhoud van machines of het investeren hierin kan voor hoge kosten zorgen. Onderhoud voorkomt onnodige stilstand en overmatige slijtage aan machineonderdelen. Om je machines goed te onderhouden minimaliseer je hoge reparatiekosten. Dit betekent niet dat onderhoud van machines goedkoop zijn. Met een zakelijk krediet kun je aanschafkosten of onderhoudskosten financieren.

Voorraad aanvullen

Het aanvullen van je voorraden kan een hoop geld kosten. Toch is het noodzakelijk om als bedrijf te blijven draaien. Als je voorraad terugloopt, maar je niet genoeg zakelijk geld in je kas hebt, is het toch fijn om de financiële ruimte te hebben om je voorraad aan te vullen.

Starten van een bedrijf

Op het moment dat je een nieuw bedrijf opricht heb je bijvoorbeeld aanschafkosten, kosten voor het binnenhalen van klanten of kosten voor beginnende activiteiten. Om deze te kunnen financieren is een zakelijk (starters)krediet van belang. Met een zakelijk flexibel krediet kun je vooruit, want stilstaan is achteruitgaan.

Rekeningen van leveranciers betalen

Wil je de relatie met je leveranciers verbeteren of heb je simpelweg te weinig geld in je kas om rekeningen te kunnen financieren? Een zakelijk krediet geeft je de financiële ruimte om openstaande facturen te kunnen betalen.

Soorten zakelijk krediet

Dankzij de verschillende soorten financieringen die er beschikbaar zijn, kun je het gewenste krediet goed afstemmen op jouw voorkeuren. Er bestaat namelijk niet een goede of slechte financiering. Elke lening heeft zo zijn voor- en nadelen. Voor welke lening je kiest hangt af van jouw doelstellingen en wensen.

Rekening courant krediet

Een rekening courant is een zakelijk krediet waarbij je rood mag staan bij de bank. Dit is een flexibele vorm van een bedrijfsfinanciering omdat je hierbij snel zakelijk geld kan lenen wanneer je het maar nodig hebt. Een ander voordeel is dat er een kredietlimiet zit op je zakelijke bankrekening. Ook kun je de looptijd vaak kosteloos, gedeeltelijk of geheel opzeggen. Een rekening courant krediet wordt vaak ingezet voor de financiering van je debiteuren en/of voorraden, het aannemen van personeel of voorfinancieringen van projecten.

Microkrediet

Microkrediet. Het woord zegt het al. Dit is een klein zakelijk krediet dat bedoeld is voor een midden- en kleinbedrijf. Deze midden- en kleinbedrijven hebben maximaal 250 werknemers. Ook zzp’ers kunnen dus gebruik maken van een microkrediet. Het zakelijk krediet heeft een limiet van €50.000. In de meeste gevallen is dit al genoeg om een bedrijf te starten of te laten groeien. De looptijd van dit krediet is meestal een maand of zes, maar kan variëren tussen de 1 en 10 jaar.

Kortlopend zakelijk krediet

Met een kortlopend krediet kan je flexibel geld opnemen over een korte looptijd, vaak maximaal 1 jaar. Een kortlopend zakelijk krediet wordt vaak ingezet om op korte termijn een grote investering te doen, voorraad aan te vullen of het aannemen van extra personeelsleden. Het afgesproken rentepercentage dat je betaalt, betaal je alleen over het opgenomen bedrag. Aflossingen kun je opnieuw opnemen. Zo kun je altijd wanneer je wilt geld opnemen tot een afgesproken limiet, mits deze binnen de looptijd vallen.

Starterskrediet

Een starterskrediet is bedoeld voor bedrijven en ondernemingen die onlangs zijn gestart of nog moeten starten. De financiering wordt ingezet voor bijvoorbeeld aanschafkosten, het binnenhalen van klanten of kosten voor beginnende activiteiten.

Het verschilt per kredietverstrekker wanneer je als starter wordt gezien. In sommige gevallen beschouwen kredietverstrekkers een bedrijf ook als starter als het bedrijf al enkele jaren bestaat. Je kunt dus in aanmerking komen met een starterskrediet als het bedrijf nog opgestart moet worden, maar ook als je bedrijf dus al enkele jaren actief is.  Over het algemeen kun je nog geen jaarcijfers presenteren omdat deze pas beschikbaar zijn als je minstens een jaar actief bent.

Omdat startende ondernemers geen jaarcijfers kunnen presenteren is het risico voor de verstrekker relatief hoog. Dit betekent dat er bij starters naar andere voorwaarden gekeken wordt. De ondernemer moet een goede visie hebben, een duidelijk plan voor terugbetalen en weten hoe hij verantwoord om moet gaan met de financiering.

Investeringskrediet

Een investeringskrediet is een krediet op middellange of lange termijn dat ingezet wordt voor het investeren of het uitbreiden van je bedrijf. Denk hierbij aan het renoveren van je pand, een investering voor een warmtepomp of het installeren van zonnepanelen. Een investeringskrediet is beschikbaar voor zowel starters als zzp’ers, als gevestigde bedrijven. Het leenbedrag en de looptijd worden van tevoren afgesproken. De rentekosten van een investeringskrediet mogen opgenomen worden en zijn dus fiscaal aftrekbaar.

Leverancierskrediet

Een leverancierskrediet houdt in dat je in korte tijd geld leent bij een van je leveranciers. Als je een factuur moet betalen aan je leverancier hoef je deze niet direct te betalen. Op het moment dat je in een korte periode veel voorraad in moet slaan kan een leverancierskrediet uitkomst bieden. Je betaalt de investering pas later terug aan de leverancier.

Sociaal krediet

Kredietverstrekkers helpen ondernemingen in sommige gevallen als de onderneming niet terecht kan bij een commerciële dienstverlener. Ondernemingen die aankopen willen doen voor hun bedrijf, maar dit niet krijgen bij een commerciële kredietverstrekker, kunnen met een sociaal krediet met een lager rentepercentage geld lenen. Een sociaal krediet bestaat om armoede te bestrijden. De terugbetaaltermijn van de sociale ondersteuning is in de meeste gevallen maximaal 60 maanden.

MKB-krediet

Voor startende ondernemers en ondernemers die al bestaan in het midden- en kleinbedrijf, kan een mkb-krediet uitkomst bieden. Ook als je een bedrijf wilt overnemen kan een mkb-krediet wat voor jou betekenen. Een mkb-krediet is een zakelijk krediet voor een behoefte van minimaal €50.000 en maximaal€250.000. Je kunt dit totale kredietbedrag opnemen wanneer het jou schikt. Je betaalt maandelijks rente, plus de aflossing van de financiering. Extra aflossen is mogelijk onder voorwaarden.

Zakelijke creditcard

Een zakelijke creditcard is geschikt voor zzp’ers, kleine bedrijven en ondernemingen en grote corporate ondernemingen. Het biedt wereldwijd betaalgemak voor bijvoorbeeld het boeken van een hotelkamer of het huren van een auto. Een voordeel van een zakelijke creditcard is dat je een goed overzicht hebt van je zakelijke kosten. Ook zijn zakelijke en privékosten gescheiden, wat uitkomst kan bieden op het moment dat je te veel kosten betaalt middels je persoonlijke creditcard. Gespreid betalen is niet mogelijk met een zakelijke creditcard. Een zakelijke creditcard kun je aanvragen als je onder een paar voorwaarden voldoet:

In sommige gevallen is een BKR-toetsing niet nodig. Er zijn namelijk ook creditcards waarbij je eerst geld stort op de rekening.

Verschil tussen zakelijke lening en zakelijk krediet

De termen zakelijk krediet en een zakelijke lening worden vaak door elkaar gehaald. Beiden zijn zij een vorm van een bedrijfsfinanciering. De voorwaarden en werkwijze zijn verschillend.

Een zakelijke lening is de meest gangbare financiering. Hierbij wordt de rente, looptijd en het leenbedrag vooraf vastgesteld. Ook ontvang je het gehele leenbedrag in één keer. Vanaf het moment dat je het leenbedrag binnen hebt, betaal je elke maand een vast bedrag terug totdat de zakelijke financiering is afbetaald. Een zakelijk krediet zorgt voor flexibel geld opnemen, in tegenstelling tot een zakelijke lening. Jij als ondernemer kan tot een vast kredietlimiet geld opnemen op elk moment dat je het nodig hebt. Logischerwijs is dit een maximaal op te nemen bedrag. Om de kosten van je zakelijke krediet te verminderen is het mogelijk om maandelijks meer af te lossen dan noodzakelijk. Rente betaal je bij een zakelijk krediet alleen over het opgenomen bedrag en is dus vaak variabel.

Hoewel een zakelijk krediet nu misschien wel aantrekkelijker klinkt, is de rente hiervan vaak hoger dan van een zakelijke lening. Je betaalt dus voor de flexibiliteit van de lening.

Een zakelijk krediet aanvragen, hoe werkt dat?

Snel een bedrijfskrediet aanvragen is tegenwoordig heel gemakkelijk. Zeker met behulp van Finney is in een mum van tijd jouw financieringsaanvraag rond.

Stap 1: Wat heb je nodig?

Geef aan wat je financieringsbehoefte is en hoeveel zakelijk geld je nodig hebt voor welke looptijd. Vul ook je je e-mailadres in.

Stap 2: Vul je bedrijfsgegevens in

Om meer gegevens te verzamelen die de geldverstrekker van je nodig heeft vragen we naar meer informatie zoals in bezit zijn van eerdere financieringen of hoelang je bedrijf al bestaat. Ook vragen we je naam, de looptijd van de gewenste lening, het KvK-nummer en telefoonnummer.

 Stap 3: Doel en omzet

Het is belangrijk voor de geldverstrekker om het leendoel te weten. De geldverstrekker wil namelijk weten wat je met je geld van plan bent zodat het voor het bedrijf minder risicovol is om jou geld te lenen. Ook vragen we naar de omzet van het afgelopen jaar.

 Stap 4: Bedrijfstransacties

Upload een bankafschrift om de bedrijfstransacties in kaart te brengen.

 Stap 5: Voorstel op maat

Op basis van deze gegevens worden er binnen 24 uur 2 voorstellen van verstrekkers aangeboden. Samen met Finney vul je al deze gegevens in tijdens de start van je online aanvraag. Met deze gegevens wordt jouw aanvraag door de geldverstrekkers beoordeeld. Je ontvangt van 2 hen voorstellen om het gewenste zakelijke geld te lenen.

Wie kan er een zakelijk krediet aanvragen?

Elke onderneming of bedrijf kan een bedrijfskrediet aanvragen, of het nou een financiering betreft voor spoed of voor naderhand. Ook starters of zzp’ers kunnen een bedrijfsfinanciering aanvragen. Een lening zonder jaarcijfers afsluiten is mogelijk. Als startende ondernemer heb je misschien wel een toekomstdroom, maar nog geen cijfers en omzet. Hiervoor is bijvoorbeeld een starterskrediet. Op het moment dat je een negatieve BKR-registratie hebt is een aanvraag realiseerbaar, echter wel lastiger. Houdt er wel rekening mee dat niet alle geldverstrekkers jou de mogelijkheid kunnen geven voor het aanvragen van een bedrijfslening.

Wat kost een zakelijk krediet?

De kosten die je voor een zakelijk krediet betaalt hangen af van de rente die je moet betalen en de eventuele afsluitkosten. De aflossing die je elke maand betaalt valt niet onder de kostenpost. De rente betaal je aan de hand van verschillende factoren. Denk aan marktrente, risicoprofiel en de financiële gezondheid van je bedrijf. Iedereen die geld leent loopt risico voor de aanbieder. Het risico dat zij lopen om jou zakelijk geld te lenen wordt gecompenseerd met de rente die je moet betalen. In de meeste gevallen zijn de rentekosten variabel, dit houdt in dat de rente kan veranderen. Een hoger rentepercentage zorgt voor grotere rentekosten. De rente staat niet vast bij een zakelijk krediet waardoor je deze kosten moeilijk in kan schatten.

Een zakelijk krediet vergelijken, waar let ik op?

Een zakelijk krediet afsluiten is geen dagelijkse bezigheid. Er zijn veel geldverstrekkers die een bedrijfskrediet aanbieden. Het is daarom van belang dat je goed kijkt welke mogelijkheden er zijn. Ga ook na waarvoor je een zakelijk krediet nodig hebt. Onderwerpen waar je aanbieders mee zult vergelijken zijn onder meer:

Elke kredietverstrekker heeft vereiste voorwaarden. Voldoe je niet aan deze voorwaarden, dan is het niet mogelijk bij de desbetreffende verstrekker een zakelijk krediet aan te vragen. Voldoe je wel aan deze voorwaarden? Dan kan de financieringsaanvraag is zijn werking worden gezet.

Hoe vraag ik een zakelijk krediet aan?

Als ondernemer wil je een zakelijk krediet aanvragen. Finney helpt je kosteloos en vrijblijvend bij het vinden van de juiste mogelijkheden. Op basis van jouw gegevens wordt er een voorstel op maat gemaakt bij een van de zakelijke kredieten van onze verstrekkers. In slechts 5 stappen zorgt Finney voor een passende aanbieder. Vervolgens vergelijk je voorstellen en sluit je een deal met een van de verstrekkers. Hoe je een zakelijk krediet aanvraagt lees je hier. Een fluitje van een cent!

Veelgestelde vragen

Kan ik als starter een zakelijk krediet aanvragen?

Ja, ook starters kunnen een zakelijk krediet aanvragen. Houd er wel rekening mee dat niet elke aanbieder een zakelijk krediet verstrekt aan starters.

Hoeveel kost een zakelijk krediet?

Een zakelijk krediet bestaat uit de kosten van de rente over het opgenomen bedrag en de eventuele bijkomende kosten van de verstrekker. Bijvoorbeeld extra afsluitkosten of administratiekosten die in rekening worden gebracht. Het aflossen van een zakelijk krediet valt niet onder de kostenpost.

Hoeveel zakelijk krediet kan ik aanvragen?

De hoogte van je financiering hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld het risico dat de verstrekker loopt of de financiële gezondheid van je bedrijf.

Hoe betaal ik mijn zakelijk krediet terug?

Als je een zakelijk krediet hebt afgesloten, kun je geld opnemen op ieder moment dat jou uitkomt. Zelf bepaal jij de looptijd. Je betaald alleen rente over het opgenomen bedrag.