• 100% gratis en vrijblijvend
  • 20+ aangesloten aanbieders
  • op basis van 132 reviews
  • 100% gratis en vrijblijvend
Klantenservice
Neem contact op

Zit je vast met je aanvraag en heb je liever persoonlijk advies?

Rente zakelijke lening

Als je een zakelijke lening of zakelijk krediet wil aanvragen, krijg je altijd te maken met rentekosten. Deze rentekosten verschillen per aanbieder. Waar aanbieders op letten lees je hieronder.

Rente zakelijke lening

De rentekosten zullen flink uiteenlopen bij verschillende aanbieders. Het rentepercentage over het geleende bedrag, betaal je jaarlijks of maandelijks. Dat spreek je vooraf af met de verstrekker. De rente die wordt bepaald voor een lening, hangt af van verschillende factoren.

Marktrente

Marktrente is de rente die bij het verstrekken van de bedrijfsfinanciering overeenkomt met de gemiddelde rente van vergelijkbare bedrijfsfinancieringen. Dit noemen we de geldmarkt. Het gaat hierbij om de markt van kortlopende leningen met een looptijd van maximaal 2 jaar. Als zakelijke leningen langer lopen dan 2 jaar, dan vallen deze onder de kapitaalmarkt. De rentepercentages van de geldmarkt hebben invloed op de rente van een bedrijfslening.

Risicoprofiel

Het risico dat jij loopt als ondernemer, is dat je aan de maandelijkse betalingsverplichting moet voldoen. Voor geldverstrekkers is het risico dat de onderneming, die zij geld hebben verstrekt, de lening niet kan terugbetalen. Het opstellen van het risicoprofiel bepaalt hoe waarschijnlijk het risico is voor de aanbieder. Op basis van het risicoprofiel van je bedrijf wordt onder andere de rente bepaald.

Financiële gezondheid

Ook kijkt een geldverstrekker naar de financiële gezondheid van je bedrijf. Het is belangrijk om er financieel goed voor te staan. Zo ben je bestand tegen financiële tegenslagen en hebben aanbieders meer vertrouwen in het verstrekken van zakelijke leningen. Je moet tenslotte in staat zijn om te voldoen aan betalingsverplichtingen.

Onderpand

Onderpand wordt gezien als borgstelling. Een onderpand biedt zekerheid voor de geldverstrekker. Er zijn geldverstrekkers die onderpand als vereiste hebben. Het voordeel hiervan is dat de rente met een goed onderpand lager is dan wanneer je over een minder goed onderpand beschikt. Dit komt omdat de verstrekker dan meer zekerheid heeft dat jij zal voldoen aan de betalingsverplichtingen. Als je geen onderpand tot beschikking hebt, wordt er vaak gevraagd om een persoonlijke borgstelling om toch garant te kunnen staan. Voor een geldverstrekker zal een goed onderpand zorgen voor meer zekerheid.

Rentekosten zakelijke lening

De rente voor een zakelijke lening wordt dus vooraf vastgesteld. Hoe de verhouding is tussen aflossing en rente, hangt af of je kiest voor een lineaire lening of een annuïteiten lening. Het verschil tussen deze zakelijk leningen zit in de manier van aflossen.

Lineaire lening

Bij een lineaire lening los je iedere maand hetzelfde bedrag af. Je betaalt rente over het openstaande leenbedrag. Omdat je iedere maand een deel van de schuld afbetaald, wordt het openstaande leenbedrag steeds minder. In de eerste maand zullen daarom de rentekosten hoger zijn dan in de laatste maand. Je brutolasten nemen iedere maand een beetje af.

Bijvoorbeeld: je hebt een lening van €5.000 met een looptijd van 1 jaar, dan ben je maandelijks €5.000/12= €416,67 kwijt aan aflossing. Daarbovenop komt de zakelijke rente. In dit geval is de rente 4%. De rente betaal je over het openstaande bedrag. In de eerste maand zullen daarom de rentekosten hoger zijn dan in de laatste maand. In de eerste maand ben je €5.000*4%/12=€16,67 kwijt aan rentekosten. Je betaling zal dan in de eerste maand €416,67+€16,67=€433,33 zijn. De rentekosten worden iedere maand lager gedurende de looptijd, doordat het openstaande leenbedrag steeds kleiner wordt.