Zit je vast met je aanvraag en heb je liever persoonlijk advies?
Het is inmiddels wel duidelijk dat geld lenen geld kost. Maar hoe zit dat met de financieringsvorm factoring? Welke factoring tarieven brengt een debiteurenfinanciering met zich mee? Finney legt je dit uit.
Factoring wordt steeds populairder in Nederland. Met factoring worden openstaande facturen uitbesteed aan een externe partij. Hierdoor hoef je geen tijd meer te steken in je debiteurenbeheer en komen er snel liquide middelen vrij. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je snel zakelijk geld nodig hebt of je te maken hebt met lange betalingstermijnen. Ga je voor de financieringsvorm factoring? Dan is het handig om te weten hoeveel factoring kosten dit met zich meebrengt. Hoeveel de factoringkosten zijn, is onduidelijk. Er zijn namelijk veel factoren waar factoringbedrijven naar kijken.
Om toch een inschatting te maken van het kostenplaatje van factoring, is het belangrijk om te weten dat er drie verschillende vormen van factoring zijn. Je hebt de keuze tussen Traditionele factoring, American factoring of Reverse factoring.
De factoring tarieven worden als percentage berekend, en worden ook wel factorfee genoemd. De factorfee hangt af van het factoringbedrijf. Vaak ligt de fee tussen de 1,5% en 6% per factuur. Het exacte percentage hangt af van het aantal facturen, totale omzet, betalingstermijn en de gekozen factoringsvorm.
Wil je meer weten over factoring? Klik dan hier.
Je hebt net gelezen dat er geen vaste kostprijs is van factoring. Het is daarom lastig om vooraf de kosten te berekenen. Iedere aanbieder hanteert andere voorwaarden en verschillende percentages factor fee. Ook is de fee afhankelijk van verschillende factoren. Iedere onderneming is uniek, dus ook iedere financiering. Daarbij hangen de kosten van factoring ook af van de soort factoring. Behalve een klein percentage fee, betaal je in sommige gevallen ook andere bijkomende kosten. Denk hierbij aan administratiekosten of servicekosten.
De factorfee kan behoorlijk verschillen. Afhankelijk van jouw situatie en de gekozen factoringsvorm, wordt er een fee percentage afgesproken. De factorfee wordt bepaald aan de hand van de onder andere de volgende factoren:
De omzet van je onderneming speelt een grote rol als het gaat om kostenbepaling. Er zijn factormaatschappijen die vragen om een minimum omzet. Een omzeteis is mogelijk een struikelblok, maar kan ook in het voordeel werken. Een omzet geeft inzicht in je financieringsbehoefte en kan zorgen voor lagere kosten. Een hoge omzet zorgt over het algemeen voor lagere factoringkosten dan wanneer je een lage omzet genereert.
Er zijn factorbedrijven die kijken naar de kredietwaardigheid van jouw onderneming. Hoe beter de kredietwaardigheid en betaalgedrag van je debiteuren zijn, hoe lager het kredietrisico voor de verstrekker is. Het kredietrisico dat een factormaatschappij loopt, wordt meegenomen in de fee.
Hoe korter de betalingstermijn, des te lager de kosten van factoring. Betaaltermijnen kunnen flink variëren. Het ene bedrijf hanteert een betaaltermijn van 14 dagen, terwijl het andere bedrijf 50 dagen hanteert. De onderneming met een betaaltermijn van 14 dagen zal lagere kosten hebben dan het bedrijf met een betaaltermijn van 50 dagen.
In de meeste gevallen ontvang je binnen 24 uur het factorbedrag op je rekening. Hoeveel dat is kunnen we laten zien in een kostenberekening.
In dit rekenvoorbeeld gaan we ervan uit dat Hanneke kiest voor factoring. Zij heeft een factuurbedrag van €15.000,-. Hanneke heeft de optie bij een van de factoringbedrijven om te kiezen voor een betalingstermijn van 30 dagen, 60 dagen en 120 dagen.
Voor de verschillende betalingstermijnen wordt een verschillende factor fee gebruikt. Zo geldt voor de betalingstermijn van 30 dagen een fee van 2,5%, 60 dagen betreft een fee van 4% en voor de betalingstermijn van 120 dagen geldt een fee van 5%. Hieronder zijn 3 mogelijkheden voor Hanneke geschetst.
Let op, aanvullende kosten zijn in dit rekenvoorbeeld niet meegenomen.