• 100% gratis en vrijblijvend
  • 20+ aangesloten aanbieders
  • op basis van 132 reviews
  • 100% gratis en vrijblijvend
Klantenservice
Neem contact op

Zit je vast met je aanvraag en heb je liever persoonlijk advies?

Home Zakelijke Lening ZZP Lening

ZZP Lening

Zakelijk geld lenen als zzp’er is niet altijd even makkelijk. Dit komt onder andere omdat zzp’ers geen vast inkomen hebben. Het risico voor de kredietverstrekker is hierdoor groter. Toch kun je liquide middelen nodig hebben om een investering in je eigen bedrijf te doen. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden voor (startende) zzp’ers om aan een financiering te komen.

Zakelijk geld lenen als zzp’er

Het kan dus lastig zijn om een zakelijke lening of een zakelijk krediet aan te vragen. Zzp’ers hebben vaak geen vast inkomen, wat zorgt voor een groter risico voor de verstrekker. Daardoor zijn de opties voor een zakelijke lening beperkter. De voorwaarden zijn niet alleen verschillend per aanbieder, maar ook per bedrijfslening. Naast een minimale omzet kijken banken ook naar je persoonlijke situatie en financiële gezondheid. Een aanbieder wil namelijk weten of je in staat bent de zakelijke lening terug te betalen. Een belangrijke voorwaarde is dat je beschikt over een zakelijke rekening.

Voor zowel zzp’ers als andere ondernemers werkt geld lenen hetzelfde. Hoe jouw lening eruitziet, hangt af van jouw wensen en doelen. Met Finney vind je ook als zzp’er een passende financiering!

Zakelijke lening ZZP

Als zzp’er kun je een zakelijke lening aanvragen. Een zakelijke ZZP lening is een lening van een bank aan een zelfstandige ondernemer. Met een zakelijke lening ontvang je het leenbedrag in één keer. Kredietverstrekkers hanteren verschillende eisen voor het aanvragen van een zakelijke lening. Tijdens het aanvragen van de zakelijke lening wordt het rentepercentage vastgesteld. De lening betaal je maandelijks in vaste termijnen terug. Het afgeloste bedrag kan niet opnieuw opgenomen worden.

Voor zzp’ers zijn de voorwaarden anders dan voor andere ondernemers. Zo wordt er gevraagd naar meer papierwerk of extra gerantstelling. Let wel, een zakelijke lening wordt vaak geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Zakelijk krediet ZZP

Een zakelijk krediet is een lening waarbij een bedrag flexibel opgenomen kan worden. Hierbij heb je te maken met een variabele rente en looptijd. Het bedrag dat je op kan nemen is een afgesproken kredietlimiet. Je kunt dus geld opnemen tot dit limiet. De rente die je betaalt, betaal je over het opgenomen bedrag. Aflossingen kunnen bij een zakelijk krediet wél vaker opgenomen worden. Ook met een zakelijk krediet krijg je in de meeste gevallen een BKR-registratie.

Factoring voor zzp’ers

Factoring is een vorm van financieren waarbij je het debiteurenbeheer uit handen geeft aan een factoringbedrijf. De openstaande facturen worden direct, deels of helemaal, door het factoringbedrijf betaald. Dit biedt zelfstandigen een goede cashpositie, omdat je niet langer afhankelijk bent van betalingsverplichtingen.

Microkrediet of MKB-krediet ZZP

Je kunt als startende zzp’er in aanmerking komen met een microkrediet of een MKB-krediet. Dit is een klein krediet dat is bedoeld voor zzp’ers, midden- en kleinbedrijven. Het zakelijke microkrediet verstrekt leningen tot €50.000. Heb je meer zakelijk geld nodig dan €50.000, dan kom je in aanmerking met een MKB-krediet. Een MKB-krediet is een zakelijke lening van €50.000 en €250.000.

Borgstellingskrediet (BMKB) ZZP

Een borgstellingskrediet MKB is een bedrijfslening die door de overheid wordt gesteund. Dit betreft een garantie die de overheid geeft aan aanbieders om een lening te verstrekken aan ondernemingen. Ondernemers die hiervoor in aanmerking komen, kunnen aanbieders onvoldoende zekerheid bieden met bijvoorbeeld een onderpand. Met een borgstellingskrediet kun je als zzp’er wel starten, groeien en uitbreiden.

Leasen als zzp’er

Als je zelfstandig ondernemer bent, maar niet beschikt over genoeg liquide middelen voor het aanschaffen van bedrijfsmiddelen, kan leasen een uitkomst bieden. Met leasen wordt er geld geleend om bedrijfsmiddelen zoals auto’s, computers of machines te financieren. Maandelijks betaal je een bedrag in ruil voor het gebruik van het bedrijfsmiddel. Hierdoor heb je geen grote investeringen, maar een maandelijks leasebedrag. Je hebt de keuze uit financial lease en operational lease.

Als je kiest voor financial lease ben je direct economisch eigenaar. Dit betekent dat het bedrijfsmiddel op je balans terecht komt. Je bent zelf verantwoordelijk voor de risico’s van het bedrijfsmiddel. Aan het einde van de looptijd ben je ook juridisch gezien eigenaar.

Operational lease houdt in dat de leasemaatschappij eigenaar blijft van het bedrijfsmiddel. Je huurt met operational leasebijvoorbeeld een bedrijfsauto. De bedrijfsauto komt dan niet op de balans. De leasemaatschappij is verantwoordelijk voor de risico’s van de bedrijfsauto. Alle kosten zijn opgenomen in het maandelijkse bedrag. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

BKR en jaarcijfers ZZP lening

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert leningen. Zo registreren een aantal kredietverstrekkers zakelijke leningen bij het BKR. Dit biedt aanbieders bescherming tegen het verstrekken van te hoge leningen. Ook wordt er vaak gevraagd naar jaarcijfers. Dit voorkomt namelijk een hoog risico voor de aanbieders. Met een negatieve BKR-registratie kan het lastig zijn om een lening aan te vragen. Daarom is het van belang om na te gaan of een geldverstrekker een BKR-toetsing uitvoert. Er zijn een aantal aanbieders die niet kijken naar jaarcijfers of een BKR-registratie. In dat geval kunnen zij een minimale omzet eisen of vragen naar de cashflow.

Wat is het verschil tussen een zakelijke ZZP lening en een persoonlijke lening?

Je kunt als zelfstandige ondernemer op twee manieren geld lenen bij een kredietverstrekker. Je hebt de keuze tussen een persoonlijke lening en een zakelijke lening. Zakelijke ZZP leningen zijn uitsluitend bedoelt voor zakelijke doeleinden. Dit betekent dat je het geld alleen mag gebruiken voor zakelijke bedrijfsmiddelen zoals een bedrijfsauto. Een persoonlijke lening is een consumptief krediet. Dat wil zeggen dat je het geleende geld gebruikt voor persoonlijke doeleinden, zoals het financieren van een nieuwe keuken. Alles wat je voor je bedrijf nodig hebt, financier je met een zakelijke ZZP lening.

Een lening voor zzp’ers vergelijken

Als zelfstandig ondernemer wil je wellicht een lening aanvragen. Het is dan belangrijk om een inschatting te maken of je kan voldoen aan de betalingsverplichtingen. De maandelijkse betalingsverplichting bestaat uit de aflossing, de rente en overige kosten. Er zijn tegenwoordig diverse aanbieders van zakelijke leningen die elk andere voorwaarden hanteert. Het is daarom verstandig om ZZP leningen met elkaar te vergelijken. Zaken waar je als zelfstandige ondernemer op moet letten zijn onder andere:

Geld lenen kost geld. Zorg dat je goed voor ogen hebt wat je wilt bereiken en waarom je financiële ruimte nodig hebt. Zoek samen met Finney naar een zakelijke lening die het beste bij jou past.