• 100% gratis en vrijblijvend
  • 20+ aangesloten aanbieders
  • op basis van 132 reviews
  • 100% gratis en vrijblijvend
Klantenservice
Neem contact op

Zit je vast met je aanvraag en heb je liever persoonlijk advies?

Home Factoring: vergelijk en beslis

Factoring: vergelijk en beslis

Opzoek naar meer financiële ruimte voor de groei van je bedrijf? Wellicht biedt factoring de uitkomst voor jouw bedrijf. Finney geeft je de informatie die jij nodig hebt.

Wat is factoring?

Factoring, ook wel debiteurenfinanciering genoemd, is een vorm van financieren waarbij debiteuren worden uitbesteed aan een externe partij. Er ontstaat meer financiële ruimte waarmee je je bedrijf kunt laten groeien. Bij factoring verkoop je een openstaande factuur door aan een factoring bedrijf. Je verkoopt als het ware je factuur, die meestal binnen 24 uur uitbetaald wordt door het desbetreffende bedrijf. Dit biedt bijvoorbeeld een zzp’er of een startende ondernemer een betere cashpositie, omdat je niet langer afhankelijk bent van je betalingstermijnen. Hierdoor beschik je meteen over werkkapitaal om verder te gaan met de groei van je onderneming.

Een factoringsovereenkomst wordt vaak afgesloten door bedrijven die snel groeien of bedrijven die snel geld nodig hebben. Als een bedrijf snel groeit hebben ze geld nodig om dit te kunnen realiseren. Als je de financieringsvorm factoring kiest, kan je direct starten met de groei van je bedrijf. Waar wacht je nog op?

Soorten factoring

Er zijn verschillende factoringbedrijven die verschillende vormen van factoring aanbieden. Om de juiste aanbieder te kiezen die past bij jouw wensen, is het belangrijk om te weten welke opties er zijn.

Traditionele factoring

Bij traditionele factoring draag je het gehele debiteurenbeheer over aan een factoringbedrijf. Je hoeft zelf niet meer aan lopende facturen te denken. Vaak moet je bedrijf 3 jaar bestaan en is er sprake van een omzeteis. Je betaalt het desbetreffende factoringbedrijf een klein percentage van je omzet of een vast bedrag ervan. De kosten van deze vorm van factoring zijn vaak laag, meestal ligt dit tussen de 1 en 2 procent van de omzet. Deze manier van factoring past goed bij grote bedrijven. Je krijgt direct zo’n 80 á 90 procent van de factuur uitbetaald. Op het moment dat de afnemer de factuur betaald heeft, ontvang je het resterende bedrag. Hier wordt de vereiste rente nog afgehaald.

Bij deze vorm van factoring wordt je debiteurenbeheer geheel overgenomen. Je hoeft er niet meer naar om te kijken, wat jou tijd scheelt in de administratie. Traditionele factoring betreft een langlopend contract waarbij het debiteurenrisico bij jezelf ligt.

American factoring

American factoring is een vorm die nog niet heel lang bestaat. Pas sinds 2015 wordt er meer aandacht aan besteed, en wordt deze vorm van factoring steeds populairder. In tegenstelling tot traditionele factoring, neemt American factoring niet je hele debiteurenbeheer over. Je ‘verkoopt’ je facturen per stuk aan een factoringbedrijf. Dit betekent dat je flexibel bent welke debiteur en welke factuur je uit handen geeft. Je zit dus niet vast aan een langlopend contract. Het risico ligt hier bij de factoringbedrijven, en dus niet bij jezelf. Je ontvangt 100 procent van het uit handen gegeven factuur. Een ander voordeel van American factoring is dat er geen sprake is van een omzeteis. Voor meer flexibiliteit moet je betalen. In dit geval betaal je tussen de 3 en 6 procent van het totale factuurbedrag. Deze manier van factoring past goed bij MKB-bedrijven en ZZP’ers.

Reverse factoring

Bij reverse factoring wordt er gekeken naar de afnemer. Hierbij initieert de debiteur de financieringsoplossing, zodat hij of zij langer de tijd heeft om de factuur te betalen. Ook heb je daardoor meer zekerheid dat de factuur daadwerkelijk wordt betaald. Bij reverse factoring wordt er alleen gewerkt met goedgekeurde facturen. Hierdoor liggen de kosten vrij laag. De kosten liggen tussen de 2 en 4 procent. Ook ontvang je, vaak binnen 24 uur, 100 procent van het factuurbedrag (minus de kosten).

Voortaan hoef je geen energie te verspillen aan je debiteurenadministratie. Je kunt deze deels of zelfs geheel uitbesteden. Factoring kan ervoor zorgen dat je niet in financiële problemen terechtkomt. Dit omdat sommige factoringbedrijven het risico voor jou dragen. Deze verzekert je ook bij faillissement van de debiteur. Let er wel op dat dit niet bij elk factoringmaatschappij van toepassing is. Met factoring kun je direct verder met de groei van je bedrijf.

Waarom kiezen voor factoring?

Factoring is voor meerdere doeleinden geschikt. Voor elk bedrijf dat facturen uitschrijft, is factoring een goede optie.

Eén van de grootste voordelen van factoring is dat je direct verzekerd bent van het ontvangen van de waarde van je factuur. Dit betekent dat er snel werkkapitaal voor je bedrijf beschikbaar is. Dit kan waardevol zijn voor ondernemers die moeite hebben met het op orde houden van hun cashflow. Hierbij haal je toekomstige omzet naar voren, om zo werkkapitaal te kunnen financieren.

Ook als je veel tijd kwijt bent aan het bijhouden van je debiteurenbeheer, is factoring een waardevolle financieringsvorm. Je debiteurenbeheer wordt overgenomen door de desbetreffende factoringmaatschappij. Dit betekent ook dat sommige factoringmaatschappijen verantwoordelijk zijn voor de facturen die jij uitschrijft. De aanbieder loopt in dit geval het risico op wanbetaling of faillissement. Let op, dit geldt niet voor iedere aanbieder.

Verschil tussen factoring en een lening of een krediet?

Het belangrijkste verschil is dat er bij een debiteurenfinanciering geen schulden worden opgelopen. Je verkoopt slechts je openstaande facturen. Het beste kun je kiezen voor factoring op het moment dat je snel liquide middelen nodig hebt of als je geen lening kunt aanvragen bij de bank.

Als je een lening wilt aanvragen, wil de bank een zo laag mogelijk risico op je lopen. Hiervoor kijken ze naar jaarcijfers uit eerdere jaren. Op basis van eerder behaalde resultaten en de schattig voor de komende jaren, zal worden bepaald of er een lening wordt verstrekt. Als startende ondernemer of als snelgroeiend bedrijf kan het lastig zijn om een lening te krijgen. Dit komt omdat je misschien nog geen jaarcijfers hebt, of omdat het lastig is om een schatting te maken voor komende jaren.

In tegenstelling tot een zakelijke lening en een zakelijk krediet kijkt een factoringbedrijf niet naar jaarcijfers, maar naar huidige debiteuren. De factoringmaatschappij heeft op basis van de gestuurde facturen een voorfinanciering. Startende ondernemers en snelgroeiende bedrijven kunnen hierdoor wel in aanmerking komen voor factoring.

Een ander verschil tussen een banklening en factoring, is dat over het algemeen het proces bij een factoringmaatschappij sneller verloopt dan bij de aanvraag van een bancaire lening. Ook kun je als bedrijf vaak een eenmalige overeenkomst aangaan. Met een banklening zit je er langer aan vast.

Hoe werkt factoring?

De mogelijkheden bekijken en een aanvraag starten, gaat tegenwoordig heel makkelijk. Zeker met behulp van Finney is jouw factoringaanvraag snel geregeld.

Stap 1: Wat heb je nodig?

Geef aan wat je financieringsbehoefte is en hoeveel zakelijk geld je nodig hebt voor welke looptijd. Vul ook je je e-mailadres in.

Stap 2: Vul je bedrijfsgegevens in

Om meer gegevens te verzamelen die de geldverstrekker van je nodig heeft, vragen we naar meer informatie zoals het eerder in bezit zijn van een lening of hoelang je bedrijf al bestaat. Ook vragen we je naam, de looptijd van de gewenste lening, het KvK-nummer en telefoonnummer.

 Stap 3: Doel en omzet

Het is belangrijk voor de geldverstrekker om het leendoel te weten. De geldverstrekker wil namelijk weten wat je met je geld van plan bent, zodat het voor hem minder risicovol is om jou geld te lenen. Ook vragen we naar de omzet van het afgelopen jaar.

 Stap 4: Bedrijfstransacties

Upload een bankafschrift om de bedrijfstransacties in kaart te brengen.

 Stap 5: Voorstel op maat

Op basis van deze gegevens worden er binnen 24 uur voorstellen van verschillende verstrekkers aangeboden. Samen met Finney vul je al deze gegevens in bij de online aanvraag. Met deze gegevens wordt jouw aanvraag door de geldverstrekkers beoordeeld. Je ontvangt van hen voorstellen om je gewenste financiering rond te krijgen.

Wat kost factoring?

Kosten van debiteurfinancieringen hangen af van het aantal facturen, de factuurbedragen, het totaalbedrag en de kredietwaardigheid van je bedrijf. De kosten voor factoring kan verschillen per factoringbedrijf. Bij traditionele factoring wordt er vaak 1 tot 2 procent van de omzet gerekend. American factoring kost over het algemeen iets meer. Hierbij ligt het percentage tussen 3 en 7 procent voor elk openstaande factuur. Je betaalt hiervoor meer vanwege de flexibiliteit die je krijgt. Bij reverse factoring wordt er alleen met goedgekeurde facturen gewerkt. Hierdoor is het risico voor factoringbedrijven lager. Hoe lager het risico, hoe lager de rente. Bij reverse factoring kun je rekenen op 2 tot 4 procent. Houd er ook rekening mee dat er eventueel administratiekosten bij kunnen komen.

Een voorbeeld van factoring

De kosten verschillen dus per factoringsoort en per aanbieder. Het tarief per debiteur kan ook verschillen. In het voorbeeld gaan we uit van 5 procent over een openstaande factuur van €4.000,- met een uitbetaling van het factuurbedrag min de factoringkosten (incl. btw).

Factuurbedrag excl. btw €4.000,00
Factuurbedrag incl. 21 % btw €4.840,00
Factoring kosten excl. btw (€4.840*5%) €242,00
Factoring kosten incl. btw (€242 + 21%) €292,82
Directe uitbetaling (€4.840-292,82) €4.547,18

Factoringopties vergelijken, waar let ik op?

Er zijn veel verschillende factoringmaatschappijen die verschillende soorten factoring aanbieden. Het is daarom belangrijk om te weten welke mogelijkheden er zijn en welke factormaatschappij de beste voorwaarden biedt. Ga ook na waarom je een bedrijfsfinanciering nodig hebt. Punten waar je naar kijkt bij het vergelijken zijn onder meer:

Elke factoringverstrekker heeft eigen voorwaarden waar je als bedrijf aan moet voldoen. Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, dan is het niet mogelijk om hier factoring aan te vragen.

Hoe vraag ik factoring aan?

Finney helpt je kosteloos en vrijblijvend met het aanvraagproces van jouw gewenste debiteurenfinanciering. Op basis van jouw ingevulde gegevens wordt er een voorstel op maat aangeboden bij een van onze verstrekkers. In 5 stappen zorg jij samen met Finney voor een passende aanbieder voor jou. Op basis van de voorstellen die je ontvangt, sluit je een deal met een van de factoringbedrijven. Vergelijk, beslis en ga aan de slag!

Veelgestelde vragen

  1. Wat is factoring?

Factoring, ook wel debiteurenfinanciering genoemd, is een alternatieve vorm van financieren door middel van het verkopen van je openstaande facturen. Vervolgens ontvang jij direct je geld. Er staat wel een vergoeding tegenover. Hierdoor beschik je direct over werkkapitaal.

  1. Hoe snel wordt mijn factuur uitbetaald?

Je factuur wordt vaak binnen 24 uur uitbetaald. Zo heb je op korte termijn meer liquide middelen beschikbaar en ben je niet afhankelijk van de betalingstermijn van je debiteuren.

  1. Wanneer kom ik in aanmerking met factoring?

Je komt in aanmerking voor factoring als je als onderneming facturen uitschrijft. Zolang het gaat om zakelijke facturen.

  1. Wat kost een debiteurenfinanciering?

De kosten van een debiteurenfinanciering hangt af van het aantal facturen, de factuurbedragen, het totaalbedrag van je debiteuren en de kredietwaardigheid van je bedrijf. Per factoringbedrijf zullen de kosten verschillen. Zo betaal je bij de ene aanbieder 1 procent, en bij de ander 5 procent. Ook hangen de kosten af van de soort factoring.

  1. Kan ik op elk moment stoppen met factoring?

Ja, je bent vrij om op elk moment de overeenkomst te beëindigen. Hierdoor zit jij niet vast aan langlopende verplichtingen.